Salpapolku

Salpapolku on 50 km pituinen yhdensuuntainen retkeilyreitti Virolahden ja Miehikkälän kuntien alueilla. Salpapolku alkaa Virolahden Majaniemestä, Suomenlahden rannalta ja päättyy Lappeenrannan Ylämaan rajalle, Syvä-Valkjärvelle.

Salpalinja – yksi aikansa mahtavimmista puolustuslinjoista
Salpapolku on osa Salpalinjaa, joka rakennettiin Suomen itärajan puolustukseksi vuosina 1940-1941 ja 1944. Pituutta Salpalinjalla on 1200 km. Se alkaa Virolahden Majaniemestä ja jatkuu Savukoskelle. Savukoskelta linja jatkaa kenttälinnoitettuna Jäämeren rannalle asti.

Salpakeskus
Vuonna 2005 toimintansa aloittaneen valtakunnallisen Salpakeskuksen muodostavat Miehikkälän Salpalinja-museo, Virolahden Bunkkerimuseo, Salpalinjan perinneyhdistys ry sekä Salpapolku Miehikkälässä ja Virolahdella.

Retkeilyä Suomen sotahistoriaan tutustuen
Salpapolkua pitkin edeten voi tutustua Suomen sotahistoriaan. Reitin varrella on esimerkiksi korsuja eli bunkkereita, taisteluhautoja, panssarivaunujen kiviesteitä ja sodanajan tykkejä. Reitin varrelle on perustettu myös kaksi museota, Bunkkerimuseo Virolahdella ja Salpalinja-museo Miehikkälässä.

Monipuolista retkeilyä luonnonhelmassa
Historiallista Salpapolkua edetessä voi samalla ihailla kaunista ja vaihtelevaa kaakkoissuomalaista luontoa. Polku vie merellisistä maisemista metsiin ja maalaismaisemiin viljelysmaineen. Reitti soveltuu niin patikointiin, pyöräilyyn, ratsastukseen kuin osin hiihtämiseen ja on merkitty luontoon reittiopasteilla ja viitoituksilla.

Tauko- ja yöpymispaikat sekä saunat
Salpapolun varrelle sijoitetut 12 tauko- ja yöpymispaikkaa mahdollistavat tarvittaessa perinpohjaisen tutustumisen Salpapolun kohteisiin. Kaikissa taukopaikoissa on kompostoiva wc, komposti, tulisija ja puuliiteri. Joillakin taukopaikoilla on myös mahdollista yöpyä laavuissa. Hieman tasokkaampaa yöpymistä vaativat voivat valita Salpapolun kahdesta erikseen varattavissa olevista grillikodista, jotka molemmat sijaitsevat Miehikkälässä. Salpapolulla on myös kolme varattavissa olevaa saunaa; Virolahden Ravijoen paloasemalla, Miehikkälän Muhikossa joen rannalla sekä Jermulan veteraanikämpällä Häyhinlammen rannalla.