Väliväylä

Väliväylä on Saimaalta alkunsa saava ja Kymijokeen yhtyvä vesistöreitti, joka on suosittu melontareitti sekä kalaisista vesistään tunnettu kalastuskohde. Väliväylää käytettiin tukinuittoon Saimaalta aina 1970-luvulle asti. Reitin vesi on puhdasta ja raikasta ja vesistöreitin vettä käytetäänkin Kouvolan alueen raakavesilähteenä. Väliväylän idylliset koski- ja järvimaisemat taukopaikkoineen toivottavat tervetulleeksi niin melojat, päiväpatikoijat ja -retkeilijät, pyöräilijät, kalastajat, hiihtäjät, lumikenkäilijät, sauvakävelijät, lapsiperheet, liikuntarajoitteiset, marjastajat, uimarit, paikalliset asukkaat kuin matkailijat, vuoden jokaisena päivänä. Ethän unohda ottaa mukaasi kameraa!

Virran viemää Saimaalta Kymijoelle
Yhteensä 113 km mittainen Väliväylä saa alkunsa Saimaan Kivijärvestä Etelä-Karjalasta jatkaen matkaansa Kymenlaakson Kannuskoskelta aina kohti Kouvolan Käyrälampea. Käyrälammelta virta vie Lappalanjärvelle, josta alkaa reitin viimeinen jokiosuus, Harjujoki, joka lopulta yhtyy Kymijokeen Kuusankoskella.

Taukopaikkojen perusvarustus
Reitin varrelta melojat sekä muut retkeilijät löytävät tauko- ja rantautumispaikkoja, jotka on varustettu retkeilijöitä ajatellen ainakin ulkotulisijalla, katetulla laavulla, kompostoituvalla wc:llä sekä puuliiterillä ja polttopuilla. Laavuja reunustaa sisäpuolella seinille rakennetut laverit, joilla voi hyvin nukkua makuupusseissa esimerkiksi päivän melontataipaleen jälkeen. Joistakin kohteista löytyy myös kalansavustuspönttö, laituri, uimaranta sekä ympärivuotiseen yöpymiseen sopiva autiotupa. Liikuntarajoitteiset on huomioitu Taikinakoskella ja Paaskoskella. Suurin osa kohteista on saavutettavissa myös autolla tai ainakin auton voi jättää kohteiden välittömään läheisyyteen. Väliväylän varrella ja Kouvolan alueella on matkailuyrittäjiä, joilta voi vuokrata kanootteja ja tarvittaessa saada järjestettyjä retkiä Väliväylän vesistöön.

Kalastus – pilkkimisestä perhokalastukseen
Väliväylän kalakanta on runsas, siihen kuuluu muun muassa taimen, ahven, hauki ja siika. Pilkkimiseen ja ongintaan ei tarvitse hankkia erityislupia, mutta uisteluun sekä heitto- ja perhokalastukseen edellytetään voimassa olevat kalastusluvat. Muistathan kuitenkin, että virtapaikoilla ei saa kalastaa millään muotoa. Väliväylällä on myös erityiskalastusalueita, jotka vaativat erityiset kalastusluvat.

Marjastus ja sienestys
Runsaan kalasaaliin lisäksi Väliväylän ympärille levittyvät metsät tarjoavat omaa apettansa metsämarjojen ja sienten muodossa. Maistuisiko retkiaterian jälkiruoaksi vaikkapa tuoreet, vastapoimitut mustikat?

Luonnon eläimet
Luonnossa liikkuessasi et ole tietenkään yksin, vaan jos olet onnekas, saatat kuulla merkkejä tai jopa nähdä vilahduksen metsän tai vesistön asukeista. Miltä kuulostaisi törmätä esimerkiksi kettuun, jänikseen, hirveen, majavaan, saukkoon, haukkaan, pöllöön, kotkaan, kalasääskeen tai koskikaraan? Ehkä voit nähdä jopa karhun jättäneen jälkensä puun runkoon.

Julkinen liikenne Väliväylälle

Kouvolan sisäinen linja-autoliikenne. Reitti nro 8 Kouvola-Utti-Kaipiainen-(Savero).

Kaukoliikenteen matkahaku

Kouvolan paikallisliikenteen reittihaku

Väliväylän melontareitti

Melontareittikartta