Kuovinkallio

venelaituri taukokatos tulentekopaikka
Kuovinkallio sijaitsee Kouvolan Ahvion kylän läheisyydessä, Kymijoen varrella. Kouvolaan ja Kotkaan on Ahviosta matkaa n. 30 km. Kuovinkallio on erämainen taukopaikka ja virkistysalue melojille sekä muille retkeilijöille.

Katso Kuovinkallion esittelyvideo.

Perusvarustus

Taukopaikalla on 30 hengen täyskatos, tulisija, pöytäryhmä, kompostoiva wc, puuliiteri ja laituri. Katoksessa voi yöpyä.

Kesä Kuovinkalliolla

Kuovinkallion taukokatos

Kuovinkallion taukokatos

Melojille Kuovinkalliolla on laituri, johon on helppo rantautua. Kuovinkallio on viimeinen rantautumispaikka ennen Kymijoen haarautumista itäiseen ja läntiseen reitteihin. Itään haarautuu koskimainen Inkeroinen-Kotka -reitti, alkaen Pernoolta ja länteen erämainen Inkeroinen-Pyhtää -reitti. Kuovinkalliolta lähtiessä viimeistään olisi siis päätettävä, kumpaa haaraa aikoo jatkaa eteenpäin. Muutaman sadan metrin päässä taukopaikalta joki laajenee Osolahdeksi, jossa on pieniä pirstaleisia saaria. Osolahden jälkeen alkavat 1,2 km pituiset vapaana virtaavat Ahvionkosket.

Kouvolan kaupungin pyöräilyreitti kulkee Elimäentietä (354) pitkin, josta kannattaa poiketa Ahviolle päin ja pitää tauko Kuovinkalliolla. Matkaa voi jatkaa takaisin Kouvolan suuntaan tai vastaavasti etelään Kotkaan.

Patikoijien ja maastopyöräilijöiden kannattaa kulkea joen rantaa pitkin Ahvionkoskien maisemissa. Kuovinkallion toiselta puolelta alkaa patikointipolku, jota pitkin voi mennä Pernoolle asti. Kuovinkalliolle on mahdollisesti suunnitteilla joen ylittävä riippusilta, jolloin alueen patikointiverkosto laajenisi huomattavasti.

Perhokalastukseen Kuovinkallion alajuoksu sopii mainiosti, kunhan erityiskalastusluvat ovat kunnossa. Ahvionkosket kuuluvat Keski-Kymen erityiskalastuslupa-alueeseen.

Kuovinkalliota ympäröivät metsät ovat marjastajien ja sienestäjien mieleen. Taukopaikkaa voi pitää tukikohtana ja katoksessa on mukava ruokailla, jos vain marjastukselta malttaa.

Talvi Kuovinkalliolla

Kuovinkalliolle voi tehdä lumikenkä- tai hiihtoretkiä. Autolla pääsee aivan taukopaikan viereen, joten Kuovinkalliolle kannattaa tehdä vaikka viikonlopun eräretki. Nuotiolle vain makkaranpaistoon! Ympärillä aukeaa rauhallinen erämaamaisema kallioineen, koskineen ja tiheine havupuumetsineen.

Kuinka paikalle pääsee

Kuovinkalliolle on Ahvion kylältä matkaa n. 1,5 km. Ahviontieltä alkavaa Kuovinkalliontietä ajamalla pääsee autollakin aivan taukopaikan viereen. Kouvolan paikallisliikenteen Inkeroinen-Ahvio vakiovuorolla pääsee Ahvion kylälle, josta loppumatka 1,5 km ei ole liian pitkä käveltäväksi. Kaukoliikenteen bussit pysähtyvät Anjalan kirkonkylällä.

Muut lähistön palvelut

Kauppakahvio Susikoski sijaitsee Susikosken sillan vieressä.

Aholan Lomalaidun Kotkan Hurukselassa tarjoaa majoitusta ja ohjelmapalveluita.

Pikku Villa Anjala tarjoaa huvilamajoitusta.

Hotelli Kantri sijaitsee Inkeroisissa.

Mari’s Coffee tarjoaa ravintolapalveluita Anjalan kirkonkylällä.

Anjalan Nuorisokeskus järjestää ohjelmapalveluita esimerkiksi lapsille.

SeikkailuviiKari Oy vuokraa kanootteja ja kajakkeja sekä järjestää ohjelmapalveluita.

Anjalan kartanoalueella voi tutustua kymenlaaksolaiseen kartanokulttuuriin.

Wredebyn kartano sijaitsee Kymijoen ja Muhjärven välisellä Muhniemellä.

Ankkapurhan teollisuusmuseo sijaitsee Inkeroisissa. Museo on rakennettu Füllner-merkkisen kartonkikoneen ympärille, mutta se esittelee myös teollisuuden kehitystä viimeisen 100 vuoden aikana.

Anjalan puukirkko sijaitsee Anjalan kylän keskustassa.

Anjalan alue on historiallisesti merkittävä Suomen historiassa. Anjala-Seura ry:stä lisätietoja.

Kymenlaakson virkistyskohteiden kävijäkysely