Heisanharju

venelaituri  taukokatos  telttailualue  tulentekopaikka

Heisanharjun luonnonsuojelu -ja virkistysalue muodostavat upean retkeilykohteen.

Heisanharjun infopiste Viitesentie

Heisanharjun infopiste Viitasentie

Kapaet vesistöjä puhkovat harjut ja lammet luovat Heisanharjun omaleimasuuden. Alueella on luotopolku sekä monipuoliset palvelurakenteet.

HEISANHARJUN VIRKISTYSALUE

Heisanharjua kutsutaan sen harjumaisemien vuoksi Kymenlaakson Punkaharjuksi. Alue on tunnettu pitkittäisistä harjuistaan ja pienistä järvistään niiden välissä, jotka muodostavat upean luonto- ja retkeilykohteen.Sen soraharjut ovat muodostuneet jääkauden aikana jään alla olleista virroista. Vastaavaa ei muualla Kymenlaaksossa ole. Heisanharjun alue sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa. Kouvolan keskustasta matkaa kertyy n. 40 km ja Jaalan kirkonkylältä 22 km Mäntyharjun suuntaan.

Heisanharju on myös luonnonsuojelualue ja se on erittäin arvokas harjustoltaan, kasvistoltaan ja eläimistöltään.

Monipuolinen taukopaikka, 2 kotaa, liiteri, kaivo, tupla wc, vene ja laituri

Heisanharjun kota

Heisanharjun kota, avoinna 24/365

Ison Luotojärven ja Kelesjärven välisellä kapealla kannaksella on virkistysalue, jossa on varauskota sekä avoin kota tulisijoineen, pöytäryhmä, kaivo kompostoiva wc, puuliiteri, uimalaituri ja kaksi soutuvenettä. Kodasa voi yöpyä talvellakin, kunhan vain muistaa ottaa ylimääräistä lämmintä päälle.
Koira tulee jättää kodan ulkopuolelle. Kunnoitamme allergikkoja.
Heisanharjulla tulen saa tehdä vain kodissa oleviin tulisijoihin. Alue on myös roskattoman retkeilyn alue. Laita WC kompostoriin ohjeen

Heisalla on puuta tarjolla sekä mukavat kompostoivat WC:t

Heisalla on puuta tarjolla sekä mukavat kompostoivat WC:t

mukaan sinne kuuluvat, polta tulisijoissa palavajäte ja vie loput mukanasi kierrätykseen. Siisteys luo alueelle viihtyisyyttä. Valvomme aluetta myös web kameroin.

 

Luontopolkuverkosto
Järvien ympäri ja harjuja pitkin kulkevaa luontopolkua on yhteensä 3,5 km. Poluilla samoillen kävijät voivat tutustua alueen monipuoliseen eläimistöön ja kasvillisuuteen. Poluilla on myös lasten helppo kävellä.Heisanharju on geologisesti ja kasvitieteellisesti merkittävä harjualue. Sen lintulajistoon kuuluvat ainakin harjumänniköiden ja kirkkaiden erämaajärvien tyyppilajit. Alueella liikkuessa voi yrittää tunnistaa ainakin kuikan, palokärjen, korpin, joutsenen, teeren tai metson ääntelyjä. Keväällä teerien ja metsojen soidinmenot ovat komeaa kuunneltavaa. Keväällä alueelle kannattaa tulla myös korvasienten sadon aikaan.Talvella voi lumesta tunnistaa monen metsäneläimen jäljet, jäniksestä hirveen.Keskeinen osa alueesta on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettua, joten muistathan liikkua ja käyttäytyä luonnossa sen mukaan.

Heisanharju kesällä

Heisanharju hurmaa kävijänsä kesällä. Varaa retkellesi runsaasti aikaa, koska alueella on paljon nähtävää ja koettavaa. Siellä voi patikoida, veneillä, marjastaa, sienestää ja kalastaa. Heisanharjun pienistä kalaisista järvistä voi onkia vapaasti ilman lupia ahvenia sekä muita yleisimpiä pikkukaloja. Viehekalastukseen on hankittava erillisluvat. Heisanharjulla on uusi kaivo, jonka vesi suodattuu hiekkakankaan kautta kaivoon. Veden laatuun vaikuttaa kaivon käyttö. Pumppaa ämpäri – kaksi ennen juomaveden ottoa. Näin vesi vaihtuu kaivossa. Järvien vesi on lähdevesipohjaista, joten se on siksi erittäin puhdasta ja väriltään jopa turkoosiin vivahtavaa. Matalat vedet lämpenevät nopeasti auringossa. Myös maastopyöräilyyn Heisanharjun metsäpolut sopivat loistavasti.

Talvinen Heisanharju on elämys!

Talvella Heisanharjun kasvillisuus nukkuu talviunta, mutta alue tarjoaa silti upeat puitteet talviseen retkeilyyn. Jos suunnittelet retkeilyä alueelle, ota ehdottomasti pitkävartiset kengät mukaasi. Lunta on yleensä paljon! Lumikengillä ja suksilla pääsee maastossa liikkumaan sitäkin sujuvammin. Voit jättää retkivarusteesi leirialueelle ja lähteä patikoimaan lähimetsiin. Heisanharjun alueen järvistä voit kokeilla pilkkionneasi.Kalanmiehet ovat nostaneet 200g ahvenia tuon tuosta. Uudistetussa kodassa voi yöpyä myös talvella. Tulisija lämmittää kodan nopeasti,  mutta muistathan ottaa yöpymistä varten ylimääräistä vaatetta mukaasi sekä  ”kipinämikon”.

Miten tänne pääsee?

Heisanharjun ulkoilualue käsittää Kelesjärven, Ison Luotojärven, Heisanjärven ja Vähä Luotojärven sekä näiden välistä kohoavat pitkittäisharjut. Heisanharjun alueelle pääsee Kouvolan suunnasta maantietä numero 4164 pitkin. Mäntyharjuntieltä on viitoitus Viitasentielle ja siitä eteenpäin Heisanharjun alueen pysäköintipaikalle. Matkaa viitoitukselta pysäköintipaikalle on 3,5 km. Pysäköintipaikalla on infokoppi, jossa on alueen kartta ja käyttäjille tietoutta. Kyvi ry on sopinut, että Viitasentie on aurataan talvella aivan pysäköintipaikalle asti. Retkieväät on hyvä hankkia viimeistään Huhdasjärven kaupasta, joka sijaitsee Heisanharjulta reilun 10 km päässä.


Julkisilla pääsee paikalle esimerkiksi reitillä Kouvola-Jaala-Huhdasjärvi.
Pysäkki: Sulansalmentien risteys Mäntyharjuntiellä, ei merkittyä pysäkkiä.

Kerro mielipiteesi kohteestamme

Muut lähistön palvelut

Huhdasjärven Kotiseutumuseo esittelee vanhanajan maalaistalon pihapiiriä vanhoine rakennuksineen. Lisätietoja: Jaalan Kotiseutuyhdistys ry

Verlan tehdasmuseo kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
Kestikartano Aurantola sijaitsee Jaalassa, Karijärven rannalla ja tarjoaa mökki-, aitta-, kartano- ja caravanmajoitusta.
Matkailutila Sinibell sijaitsee Jaalassa, Vesalanjoen ja Huhdasjärven rannalla ja tarjoaa mökki- ja huonemajoitusta.
Ravintola Vanhakelo Jaalan keskustassa.


Kymenlaakson virkistyskohteiden kävijäkysely 2013